Skip to content
nefes-odakli-meditasyon-nasil-yapilir-nasil-yapilmalidir

Nefes Odaklı Meditasyon Nasıl Yapılır?

Nefes odaklı meditasyon nasıl yapılır? Nelere dikkat etmemiz gerekir?

Günümüzde meditasyon tam anlamıyla bilinmeden kullanılmakta, adeta bir moda akımı haline gelmektedir. Bir çok kişi günlük yaşamın dertlerinden uzaklaşmak ve zihinde sakinlik sağlamak amacıyla meditasyon yapmayı denese de asıl amaç bu değildir. Yani zihinsel sakinliğe ulaşmak için medite ederler ancak zihinsel sakinlik meditasyon sürecinin bir aşamasıdır, sonucu değil.

Amaç bizi sakin hale getirerek uyutmak değil, aksine uyandırmaktırüst bilincimizi ortaya çıkarmak,  kendimiz üzerinde çalışarak ruhsal bir gelişim çabasında olmaktır.

Meditasyonun nihai amaçları olağandışı bir bilinç durumuna girerek farkındalığa ulaşmak, olan biten herşeyi gözlemci olarak izleyebilmek, içimizdeki kaynağı aktive etmektedir.

Meditasyon, Bilinç ve Etkileri

Düzenli meditasyon yaptıkça fiziksel boyutta da yaptığımız tüm eylemlerden büyük bir haz almaya başlarız. Birşeyi sıradan bir şekilde yapmayı bırakır, her ne işle uğraşıyorsak o işten keyif alarak, her anının farkında olarak yapmaya başlarız.

Yemek yiyorsak her lokmada onu hissederek yeriz, onu yiyen taraf değil tadın kendisi oluruz. Yürüyüş yapıyorsak yürümekle kalmaz eylemin kendisi oluruz.  Bu bilinçle yaşamaya başladığımızda benlik kaybolur yapılan eyleme dönüşmeye başlarız. Buda’nın dediği gibi medite etme yerine meditasyon eyleminin kendisi oluruz.

Meditasyonda olağandışı bilinç durumuna ulaşmak için izlenen bir çok yol vardır;

  • zihinsel olarak bir noktaya uzun süre odaklanmak,
  • dış uyarılara karşı kendini kapatmak karanlık ve sessiz bir odada uzun süre geçirmek,
  • psikotropik bitkiler kullanmak,
  • belli frekansta müzikler dinlemek,
  • mistik danslar,
  • çeşitli mantralar söylemek,
  • diyaframdan nefes çalışması gibi..

Her bir yöntem hiç şüphesiz çok kapsamlı ve üzerinde uzun uzun çalışmayı gerektirir. Bu yazıda nefes çalışması üzerinde durmayı hedefliyorum.

Meditasyonda Nefes Çalışması ve Farkındalık

İlk yoga ustalarından biri olan Himalaya Enstitüsü Başkanı Swami Rama, meditasyonda nefes farkındalığına dikkat çekmiş ve onu aşamalara ayırmıştır. Aşağıda aşamalardan bahsederek kendi deneyimlerimden örneklerle açıklamaya çalışacağım.

“İlk adımda rahat ve kolay bir duruş belirlemekten bahseder.”

Burada söylenilmek istenen hep fotoğraflarda gördüğümüz gibi bir yastığın üzerinde bağdaş kurarak oturmak değildir. Bu oturma biçimi sizin için uygun değilse, kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonu bularak çalışmalara başlamak yararlı olacaktır.

Benim kendimi en iyi hissettiğim duruş yere yüz üstü uzanarak zemini tüm bedenimle hissettiğim, onunla bir bütün olduğum daha sonra hissiyatını yavaş yavaş kaybettiğim anlardır.

Siz de kendinize uygun bir duruşu zaman içerisinde deneyerek bulabilirsiniz.

“İkinci adımda sakin ve düzenli bir solunumdan bahseder.”

Gündelik yaşamımızda düşüncelerimiz nefes alış biçimimizi etkiler. Bebekliğimizdeki gibi diyaframdan nefes almayız. Zaman içerisinde korku, heyecan gibi duygu durumlarını deneyimleyerek doğru nefes almayı unuturuz. Oysa bebekken aldığımız nefes en doğal olan, bizi ruhsal dünyanın katlarında dolaştıran nefestir.

Holoterapi Nedir?

Bir çok öğretide nefes çalışmalarıyla farklı bilinç halleri oluşturma üzerinde durulmuş, bu çalışmalara holoterapi adı verilmiştir. Çalışmalarda tek bir metod olmamakla birlikte, önemli nokta süreklilik sağlayabilmektir.

Holoterapi ile ilgili yazılmış bir çok kitap, çoğunda ikişer üçer nefes almak durmak bir kaç saniye saymak sonra aynı hızda vermek ve tekrar almak gibi sayıya odaklayıcı çok fazla çalışma içeriyordu.

Denediğim senelerde ne zaman başlasam bir yerlerde sıkılıp bırakıyorum ve hiçbirşey olmuyordu. Eminim sizlerin de hayatlarının bir dönemlerinde benzer başarısız deneyimleriniz olmuş ve umudunuzu keserek bir çok çalışmayı bırakmışsınızdır.

Burada önemli olan bilgiyi almak, amacını idrak etmek, ancak direkt uygulamak yerine kendimize en yakın şekilde uyarlayarak uygulamaktır.

Denemelerim sırasında kendi kendime bulduğum ve verim aldığım teknik belki size de ilham verebilir:

Nefes Odaklı Meditasyon Nasıl Yapılır?

Uygulama (Kendi Yöntemim)

1. Sırt üstü zemine uzanarak gözlerimi kapatıyorum. Gözleri kapatmak burada çok önemli çünkü algıyı dıştan içe yöneltiyoruz ve uzun süre gözler kapalı kaldığında beyin dalgaları yavaşlamaya başlayarak günlük ritminden uzaklaşıp theta seviyesine doğru inmeye başlıyor.

2. Bir kaç derin nefes alıp veriyorum ve daha sonra yavaşlayarak derinden tüm karnım şişecek şekilde burnumdan diyafram nefesi alıyorum. Bu esnada ağız ve gözler kapalı, eller karında ya da iki yanda olabilir. Çalışmaya yeni başlanıyorsa karında durması nefesin kontrolü açısından yararlı olabilir.

3. Aldığım nefesi bu sefer ağzımdan yavaş bırakıyorum, nefesin tamamı çıkana kadar aldığım derinlikle bırakıyorum. Önemli olan nokta nefesin alınan süresi ile verilen süresi ortalama eşitlikte olmalı ve nefesi verdikten sonra bekleme yapmadan aynı hızla tekrar burundan derin bir diyafram nefesi alıyorum.

4. Bu işlemi en az 20 dakika boyunca tekrarlıyorum. Saatin alarmını başlangıçta 20 dk. sonraya kurabilirsiniz takibini sağlayabilmek adına.

5. Her nefes alıp verişin toplamını 1 sayıyorum.  Nefes alırken saymıyor verirken 1 sayı ekliyorum. Bu odaklanmayı kolaylaştırıyor.

6. Nefes alıp vermeye devam ederken vücudunuzda bir noktaya odaklanın, ayaklardan başlayabilir, bileklere, dizlere doğru ilerleyebilirsiniz. Her noktada nefes almaya devam edin ve o bölgede bir hareket hissedene kadar kalın. Bölgede sıcaklık, serinlik, yanma ile başlayan bir his kendini göstermeye başlayabilir ve birşeyin sizi çektiğini hissedebilirsiniz.

Diyafram Nefesi

Daha önce diyafram nefesi almaya alışkın değilseniz başlarda zorlanmak normaldir. Hatta bir 10 sayı saydıktan sonra sıkılma, boğuluyormuş gibi hislerin alınması normaldir. Bırakmadan devam edin, eğer çok rahatsız edici boyuta gelirse ara vererek düzenli çalışmalarla süreci uzatabilirsiniz.

Çalışmayı aralıksız 10 dakika sürdürebilirseniz rahatlama başlayacak ve artık bedeniniz siz müdahale etmeden otonom şekilde bu yönde nefes almaya devam edecek. Bu daha önce yaptığınız çalışmalara bağlı olarak daha uzun ya da daha kısa zamanda da olabilir.

Çalışmanın 10-15 dakikasından sonra boğaz ya da göğüs kısmında başlayan bir gerilim hissedebilirsiniz, bu tepe bölgesinde başlayarak aşağı doğru da akabilir. Bir süre sonra titreşim bütün vücudunuzu saracak havalandığınız hissiyatına kapılarak enerji bedeninizle tanışacaksınız.

Derin Varoluş Düzeyleri

“Üçüncü adım, daha derin varoluş düzeylerini deneyimleyebilmek için zihni sakinleştirmek ve kararlı hale getirmektir.”

Derin varoluş düzeylerini deneyimlemek için nefes farkındalığı ile bedenimize odaklandığımızda bir süre sonra enerji bedeninin varlığını hissetmeye başlarız, zihin dinginleşir, fiziksel beden algısı kaybolur. Zihin kuantum düzeyde tüm olasılıklara açılır ve onları ayrı ayrı deneyimler sorunları orada çözer ve geri geldiğinde bunu hatırlamayız. Ama neyi nasıl yapacağımızın cevabını biliyoruzdur.

“Dördüncü adım, bilinçli zihnin insanı dinamik ve yaratıcı kılan kontrolüdür.”

Meditasyonun bu aşamasında özgün ve sanatsal düşünceler ortaya çıkar. Daha önce hiç farkına varılmamış ama zaten orada duran şey’ler farklı bir algıyla görülmeye başlanır.

“Beşinci adımda istem dışı sistem ile bilinçaltının hafızayı da içine alan büyük bir bölümü bilinçli bir şekilde denetlenir.”

Rüyalarda girdiğimiz bilinçaltı ve bilinçdışı okyanustan gelen bilgiler denetlenir ve bilince aktarılabilir.

“Altıncı adımda zihnin zaman, mekan ve nedensellik tarafından koşullanmamış olduğunun bilincine varılmasıdır. Meditasyon sayesinde zihin sonsuzluğun temeli olan şimdinin ayırdına varmak üzere eğitilir. “

Zaman mekan algısı tamamen kaybolur ve fizilsel boyutun koşullandırmalarına uyanılır. Beden dışı zihnin mevcudiyeti keşfedilir. An’da olmanın coşkusu derinden yaşanır.

Farkındalık ve Aşkın Bilinç

“Yedinci adımda düzenli meditasyon yoluyla sürekli farkındalık geliştirilir ve aşkın bilincin en üst düzeyine ulaşılır. Aşkın bilinç halinde zihin coşku, mutluluk ve bilgelikle doludur.”

Sonsuz güzelliklere kapı açılır. Yaşamın her anından büyük bir keyif alınır, işi yapan değil yapılan işin kendisi olunur. Deneyimin bir parçası haline geliriz, edindiklerimizi bilinçdışı okyanusuna döker, oradan topladıklarımızı şimdiki deneyimimizle tekrar işleyerek bütüne taşırız.

Meditasyon sırasında evrenle bütünleşme duygusunun öne çıktığı bilinç durumuna ulaşanların beyin tomogramlarında alın bölgesine denk gelen beyin korteksin normalin üstünde bir etkinleşme göstermesi ilginçtir.

Daha önemlisi ise beynin diğer bölgelerindeki işlevlerin en az düzeye inmiş olduğudur.

Nöroloji bilimince, meditasyon ve yoga ile varılan bilinç halinde düşünce yapısında bozukluk olmadığı tespit edilmiştir. Neden sonuç ilişkisi korunur. Düzenli yapılan meditasyon çalışmaları bilinçte inanılmaz bir berraklığa neden olur, ileri seviyelerde halüsinasyonlar ve bilinç dışından vizyonlar algılanabilir.