Skip to content
Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar

Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar ve Eğitim Kurumları

Parapsikoloji eğitimi veren okullar ve bulundukları yerler, Hangi ülkelerde parapsikoloji eğitimi verilir?

İnsanın bilinmeyene karşı duyduğu merak geçmişten günümüze her dönemde mevcut olmuştur. Normal yaşam standartlarına uymayan herşeyin nedenini öğrenmeye çalışmışız. Açıklanması zor ve gündelik yaşantımızda her zaman varolmayan olaylar, sebebi bilinemeyen yetenekler ve açıklanmayı bekleyen sorular, bazı insanları bilinmeyenin arkasında gizemli bir seyyah haline getirmiştir.

Parapsikoloji eğitimi kavramı ortaya çıkmadan önce cevap bekleyen sorular bireysel olarak çözüme kavuşturulmaya çalışılmış Şaman, Medyum, büyücü, cinci gibi kavramlar bu sürecin bir yansıması olarak karşımıza çıkmıştır.

Bazıları doğrudan etki gücüne sahipken bazıları olayları açıklamakla yetinmişler ancak Parapsikoloji’nin bilimsel niteliğinin tartışılma sürecine kadar yapılan tüm açıklamalar kültürel ve dinsel öğretilerden öteye geçememiştir. Kültürel ve dinsel öğretiler kavramı ile bunların yanlış olduğunu iddia etmiyoruz, bilimsel bir açıklama tüm dinlerde ve kültürlerde de geçerli olduğu için bu ifadeyi kullanıyoruz.

Bilimsel yaklaşım, deneye ve gözleme dayalı olduğu için akıl yolu ile sorulara cevap bulmaya çalışır. Parapsikolojinin hala tam bir bilim dalı olarak kabul görememesinin nedenlerinden biri de budur. Modern bilimde akıl yalnız kaldığı ve duyu organları dışında hiçbir gerçeklik kabul edilmediği için Parapsikoloji gerçek bir bilim olarak kabul görememiştir.

Parapsikoloji’nin Akademik Olarak Ele Alınması

Mevcut dünya sisteminde yön verici rolü üstlenen Batı Dünyası Rönesans, Reform, Aydınlanma Çağı ve Sanayi inkılabı ile birlikte tümüyle maddeye yönelmiş ve bilinmeyen, merak edilen herşeyi akıl yoluyla çözmeye çalışmıştır. Bu süreç öncesinde yaşanılan olayların büyük kısmının açıklamaları kültürlerde ve kutsal kitaplarda mevcut iken aklı ile yalnız kalan insan duyu dışı olayları açıklamakta zorluk yaşamaya başlamıştır.

Duyu dışı olaylara ilgisi olan bilim insanları, bilimsel olarak açıklanması zor olan olayları açıklamaya çalışmış ve elde edilen sonuçların çok ilgi çekici olması nedeniyle devletlerde konuya dahil olmaya başlamışlardır. Özellikle 1950 ve 1970’li yıllarda soğuk savaş döneminde doğu ve batı arasındaki bilinmeyenleri çözme ve elde edilen sonuçları devletler arası rekabette kullanma düşüncesi Parapsikoloje altın çağını yaşatmıştır. Batı dünyasının bilindik bilimsel yöntemlerle yavaş ilerleyen çalışmalarına karşın doğu bloku ülkeleri yaptıkları deneylerle büyük mesafeler katetmişlerdir.

Parapsikoloji Eğitimi Veren Okulların Ortaya Çıkması

Soğuk savaş döneminde devletler arasında yaşanan rekabet Parapsikoloji alanında yapılan çalışmaların akademik düzeyde devlet desteği ile sürdürülmesini beraberinde getirmiş ve Parapsikoloji eğitimi veren kurumlar ortaya çıkarmıştır. Her ne kadar günümüzde iki kutuplu rekabetin sona ermesi ile devlet desteği azalmış olsa da Parapsikoloji eğitimi veren okullar ve kurumlar hem devlet hem de özel sektör aracılığı ile varlıklarını devam ettirmişlerdir. Bu dönemde veya sonrasında ne yazık ki Ülkemizde Parapsikoloji eğitimi veren bir kurum açılmamıştır.

Bunun en büyük sebebi halen birçok olayın kültürel ve dinsel öğretilerle pratik çözüme kavuşturuluyor olmasıdır. Batı dünyası bu iki kaynağı terkettiği için bilimsel yollara başvurma zorunluluğu hissederken bizde böyle bir ihtiyaç ortaya çıkmamıştır. Bununla birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farklı adlar altında bu alana ilgi duyanlar için sertifika programları düzenleyen çok sayıda özel kurs ve program ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde Parapsikoloji alanında akademik bir eğitim kurumu bulunmamasına karşın parapsikologlar bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan Parapsikologların tamamı yurtdışında parapsikoloji eğitimi veren kurumlarda bu ünvanı almışlardır. Hala merak edenler için tekrar belirteyim ülkemizde resmi düzeyde Parapsikoloji ve alt dallarında eğitim veren bir eğitim kurumu mevcut değildir. Bu alanda ünvan sahibi olmak için yurtdışında eğitim almanız gerekmektedir.

Aşağıda bu alanda faaliyet gösteren belli başlı eğitim kurumlarını bulabilirsiniz. Aşağıya yazacaklarım haricinde bildiğiniz ülke ve kurumlar varsa ekleme yapabilirsiniz. Okul adlarını bulamadığım için bazı ülkeleri eklemedim.

Dünyada Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar ve Eğitim Kurumları

Rusya:

Moskova Üniversitesi

ABD:

Virginia Üniversitesi, Psikiyatrik Tıp Bölümü, Algı Etüdleri Dalı/Kürsüsü: Bedensel ölümden sonra şuurlu yaşam olasılığı üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Arizona Üniversitesi, Veritas Laboratuvarı: Medyumları laboratuvar koşulları içinde incelemektedir.

İngiltere:

Northampton Üniversitesi, Parapsikoloji Bölümü

Herfortshire Üniversitesi, Psikoloji Bölümü, Perrott-Warrick Ünitesi

London Üniversitesi, Goldsmith, Normal-dışı Psikoloji Araştırma Ünitesi

Liverpool Hope Üniversitesi, Parapsikoloji Araştırma Grubu

Liverpool John Moores Üniversitesi, Şuur ve Transpersonal Psikoloji Araştırma Ünitesi

İngiltere’de Parapsikoloji ile ilgili faaliyet gösteren 13 üniversite bulunuyor. Bir kısmı Psikoloji bölümü ile bağlantılı araştırma çalışmaları yapıyor.

Türkiye:

Malesef Türkiye’de parapsikoloji eğitimi henüz verilmemektedir.